Nienke_Teunissen_interview

De burgemeester van Culemborg, Gerdo van Grootheest, nodigde ons uit voor een interview. Wij van SVJ Media waren allemaal erg enthousiast en we gingen bij hem langs. Redacteuren Lisa Engel en Nienke Teunissen mochten de burgemeester zelf interviewen.

CULEMBORG – Als we bij het gemeentehuis aankomen, worden we naar de bovenste kamer geleid, een lichte kamer met uitzicht op een groot deel van Culemborg. Bij binnenkomst van het kantoor geeft Gerdo van Grootheest ons een hand. Hij vertelt daarna dat hij het leuk vindt dat we langskomen.

U bent opgegroeid in Ede. Hoe was uw jeugd?

“Ja, ik ben geboren in Ede, maar opgegroeid in Lunteren. Dat is aan de rand van de Veluwe en daar heb je grote bossen. Je kon me dan ook veel vinden in het bos. Gelukkig ben ik opgegroeid in een kinderrijke buurt, daardoor kijk ik met heel veel plezier terug op mijn jeugd. We waren eigenlijk gewoon een normaal, Nederlands gezin. Ook niet met bovenmatige interesse in de politiek.”

Hoe is de politieke interesse ontstaan?

“Op een gegeven moment gaat er wel een bepaald bewustzijn ontstaan. Ik was al heel vroeg het Jeugdjournaal aan het kijken. Ik ben daar wel altijd mee bezig geweest met wat er in de wereld gebeurde. Dat ging dan niet per se om de politiek, maar meer om wat er gebeurde in de samenleving. Bij mij ontstond de politieke interesse rond de middelbare school. Echt de tijd dat je met je medeleerlingen elkaar scherp gaat maken, daar zijn wel echt vuurtjes ontstoken.”

Wilde u altijd al burgemeester worden?

“Nee, ik ben uiteindelijk International Business gaan studeren in Maastricht. Daar heb ik twintig jaar gewoond en daar ben ik zo de politiek ingerold. Na mijn studie ben ik als ambtenaar gaan werken in Heerlen. Ik wilde me wel altijd al inzetten voor de samenleving, mijn hart ligt wel echt bij de burgers. Naast dat ik in Heerlen ging werken, ben ik ook in Maastricht begonnen. Ik begon als commissielid, werd daarna raadslid en toen werd ik wethouder.”

Hoe bent u van Maastricht naar Culemborg gekomen?

“Ik ben bijna twee termijnen wethouder geweest, dus acht jaar. Toen het tweede termijn inging, had ik al wel voor mezelf besloten dat ik daarna zou gaan stoppen. Ik was al vijftien jaar actief in de politiek van Maastricht, dus ik voelde me ook wel klaar voor een nieuwe stap. Ik heb toen wat mensen in vertrouwen genomen en gevraagd wat zij mij zagen doen. Diverse mensen vertelden mij dat ze burgemeester bij mij vonden passen. Dat had ik altijd in mijn achterhoofd, maar toen begon het vlammetje echt te branden. Toen zag ik een vacature openstaan in Culemborg, en er zaten in Culemborg een aantal ‘ingrediënten’ die me erg aanspraken.”

Wat waren die ‘ingrediënten’ dan?

“Ik wilde heel graag opnieuw naar een stad. Dit is weliswaar een kleinere stad, maar aan alle aspecten zie je dat dit een stad is. Ik wilde ook heel graag naar een plek met historie, dat voel je hier in Culemborg helemaal. Met de oude binnenstad en echt een eigen identiteit. Er was hier ook veel werk aan de winkel, zoals bijvoorbeeld de autobranden. Ik vind het toch wel ‘leuk’ om ergens mijn tanden in te zetten en in Culemborg waren problemen en vraagstukken. Die ‘ingrediënten’ kwamen in Culemborg bij elkaar.”

U bent altijd erg open geweest over uw homoseksualiteit. De wereld waar u zich in bevindt is daarentegen best zakelijk. Bent u ooit tegen problemen gelopen of heeft u problemen daarmee gehad?

“Nee, echt totaal niet. Ik zet mijn homoseksualiteit niet op mijn visitekaartje, maar het is wel iets waar ik heel open over ben. Dit is wie ik ben en het is ook gewoon. Als ik een relatie met een vrouw had gehad, was het ook zo geweest. Aan de andere kant realiseer ik me ook dat ik voor jonge mensen die met hun geaardheid worstelen een voorbeeld kan zijn. Daar probeer ik een balans in te zoeken.”