Reportage over een brus zijn

door | 24 nov 2021

Reportage Karlijn

 

 

Brussen, dat zijn broers of zussen van iemand met een chronische ziekte of beperking. Deze mensen hebben meestal intensieve zorg nodig. Het kan soms ingewikkeld zijn als bijvoorbeeld je ernstig gehandicapte zusje uit huis gaat. Dit was het geval bij mij. Daarom maakte ik een korte reportage over mijn proces hierin. Daarnaast reageerde expert Anjet van Dijken in de uitzending op de korte reportage.  

Brus-expert, dat is Anjet van Dijken. Expert op het gebied van broers en zussen van mensen met een chronische ziekte of beperking. Mensen die intensieve zorg nodig hebben. Zelf is ze ook brus. Haar drie jaar oudere broer Jalbert is visueel en verstandelijk gehandicapt. Haar ouders overlijden wanneer Van Dijken nog jong is. Zij krijgt dan de zorg over haar broer. Het valt haar zwaar. Belastingaangiftes doen terwijl je aan het studeren bent. Ze vindt samen met haar broer uiteindelijk een manier om die band goed te houden.

In de tweede televisie-uitzending van NieuwsOpNegen verklaarde Anjet van Dijken de vraag waar Nienke haar reportage mee afsloot. “Het is zeker het begin van een nieuwe fase, want in het leven van broers en zussen in het algemeen is uit huis gaan al een ding. Er zijn signalen bij Nienke dat dit voor haar ook een verwerkingsproces is.” Van Dijken verklaart verder waarom ze denkt dat dit voor Nienke een moeilijk proces is. “Wat ik in de reportage zag, is dat ze een hele goede band heeft met haar zus. Maar ook dat ze voor ouders en zus denkt. Nienke zei dat ze bang is dat een deel van haar ouders ook verdwijnt. Veel belangrijker voor Nienke is misschien wat het voor haar zelf betekent.” Anjet van Dijken herkent zich in Nienke als brus. “Er is een loyaliteit die ik heel erg herken. En daarnaast benoemt Nienke heel erg die zorg die wordt overgenomen. Dat wordt vaak als een van de moeilijkste dingen gezien.”

In de reportage van Nienke bespreekt ze haar moeilijkheden met een vriendin van haar. Anjet van Dijken vond dat erg leuk om te zien. Ze ziet dan ook graag dat vrienden van brussen het bespreekbaar maken. “Ik hoorde bij de vriendin van Nienke heel veel nieuwsgierigheid. Daarnaast ging ze niet akkoord met dat er alleen maar nadelen waren voor Nienke. Dat vond ik erg grappig om te zien. Dan ben je echt een goede vriend. Dus wees een vriend en wees nieuwsgierig. Dat zijn denk ik de belangrijkste dingen.”

Lees, luister en bekijk meer artikelen van Nienke Teunissen

Nienke Teunissen op Twitter